Vad gör vi

Här finns plats för sponsor reklam

Vi är en ideel förening bildad 2016

80 grannsamverkare ska bli 200


De ca 80 grannsamverkansombuden i kommunen ska bl minst 200. Det är målet för den nybildade föreningen ”Grannsamverkarna i Sigtuna kommun”.


Föreningen bildades i november 2016 och hade ett konstituerande årsmöte den 23 januari 2017


Enligt stadgarna ska föreningen stödja polisen i att engagera fler kommuninvånare som grannsamverkare.


-Vi tror att en lokalförankrad förening har goda förutsättningar att inspirera folk att bli grannnsamverkare, säger initiativtagaren David Lundqvist, som vid årsmötet valdes till föreningens ordförande. –Vi kommer att  kunna ge polisen god hjälp med att rekrytera.


-Vi ska nu gå ut med brev till villaägarföreningar, bostadsrättsföreningar, samfällighetsföreningar, koloniträdgårdsföreningar  och en del andra och uppmana dem att ta upp grannsamverkan vid sina årsmöten.  Mun-till-mun-metoden kommer vi förstås också att använda.


Föreningen har också som idé att rekrytera kommunens förtroendevalda som grannsamverkare. Det finns ca 180 lokalpolitiker.

-Jag hoppas, att åtminstone 100 vill bli grannsamverkare. För närvarande är det bara två som är det, säger  David Lundqvist.


En aktiv, organiserad grannsamverkan i ett område kan minska inbrotten med 26 procent har forskning visat.  Den brottsförebyggande effekten är alltså stor.


Den nybildade föreningen ska också i samarbete med polisen främja grannsamverkarnas verksamhet.  Det kan gälla hur och var man kan sätta upp skyltar och hur man kan vidarebefordra polisens meddelanden. Liksom också tips om hur man minskar inbrottsrisken i sin egen bostad.Här finns plats för sponsor reklam