E-TIDNINGHäng med verklighetens CSIKommissarierna Mats Wester och Marie Källström använder en särskild skospårslampa.Foto:Åsa SommarströmPublicerad19 september 2017, kl. 14:23Att komma hem till en uppbruten dörr blir allt vanligare. Bara i år har bostadsinbrotten ökat med trettio procent och Stockholmspolisen har sämst resultat i hela landet på att lösa inbrott. Polisen tekniska utredare gör att allt för att kartlägga spåren tjuvarna lämnar efter sig.Fyra stycken små brytmärken sitter på fönsterramen. Ur innerfickan tar Marie Källström fram en pensel med långa mjuka strån. Hon penslar ett tunt lager kolpulver över fönstrets kanter.– Tjuvar har som oftast alltid handskar på sig, därför hittar vi sällan fingeravtryck. Men får vi några brukar de sitta där man tar tag för att komma in säger Marie Källström på Citypolisen i Stockholm.”Flera av oss, har haft inbrott själva. Det var en tråkig men samtidigt nyttig upplevelse som ökade förståelsen för hur målsägande kan känna sig”, säger Marie Källström.Minsta spår är av intresseHon är teknisk utredare i Lokusgruppen, den sektion inom Stockholmspolisen som säkra spår efter bland annat bostadsinbrott. Varje anmält inbrott får alltid ett besök av Lokusgruppen. Därför har deras vecka oftast en hög arbetsbelastning. Men samtidigt måste brottsplatsundersökningen alltid utföras med en hög noggrannhet eftersom detaljer är mycket viktiga. – Största chansen ett inbrott klaras upp är tack vare en noggrann dokumentation, säger hon.
Marie Källström tittar efter fingeravtryck på fönsterrutan där inbrottstjuven bröt sig in. Foto:Åsa SommarströmHusägaren ringde polisen med detsamma hon kom hem och såg sovrumsfönstret stå på vid gavel.– Det är precis så man ska göra. För att inte spår ska förstöras, ska man undvika att vistas i bostaden innan vi har fått göra en undersökning. Jämför brytmärken likt kulor från skjutvapenEfter det otacksamma besöket är allt i en ända röra. Böcker, papper och byrålådor ligger utspritt på golvet. Teknikern Mats Wester har med sig en golvlampa som liknar en projektor. I det starka ljuset från lampan syns minsta lilla dammkorn som tydligt visar märken från skosulor.– På varje intressant skoavtryck, lägger vi en film av gelatin. Den avgjuter mönstret från skosulan, som vi sen sparar som bevis. Har vi tur kan avtrycken knyta gärningsmannens till inbrottet med hjälp av skorna, säger han.Misstänkt skoavtryck från en av tjuvarna. Foto: Åsa SommarströmAvgjutningar görs också på fönstrens brytmärken. Hålen fylls med en silikonmassa som stelnar snabbt. Syftet är att försöka matcha rispor från verktyget om det senare skulle bli beslagtaget.– Vi gör en ballistisk jämförelse precis som man gör med patroner från ett skjutvapen.Guldsmycken framför tv-apparaterSamtidigt som polisens tekniker samlar bevis, pågår i genomsnitt ett 20-tal inbrott någon annanstans i Stockholm. En stor del utförs av tjuvar kopplade till utländska ligor som har inbrott som sin heltidssyssla. – En tjuv kan göra många inbrott om dagen. Därför är de intresserade av mindre föremål, lätta att bära med sig, som guldsmycken och klockor, säger Lennart Lindholm Inspektör och chef över Lokusgruppen i Stockholms city. Marie Källström uppskattar att tiden tjuvarna har vistas i bostaden är mellan 2-3 minuter. De har vänt upp och ner på förvaringsboxar i sovrummen och inne i badrummet. – Typiska ställen där man lägger sina smycken. Köket brukar de knappt röra. Jag ger alltid folk rådet att vara kreativ var de bör förvarar sina saker, säger Marie Källström.Tjuvarna jobbar dagtid
De flesta bostadsinbrott sker dagtid när folk vistas på jobbet, eller är bortresta. Ibland kan det gå flera dagar innan brottet upptäcks.– Vi brukar säga att när vi går till jobbet gör tjuven också det. Ett larm som täcker hela bostaden och hjälp från grannar att hålla uppsikt, är att rekommendera för att få tjuvar att tveka på att bryta sig in, säger Marie Källström.En annan viktig uppgift som polisens tekniker har är att vara stöd till de som drabbas av inbrottet.